PK-media

PK-media, som i vissa sammanhang står för politiskt korrekt media, är ett uttryck i centrum av ett underdog-koncept som främlingsfientliga aktörer verkar satsa extra mycket på nu. Resonemanget går i korthet ut på att det i många medier som rapporterar om brott inte anges om personen är utlänning eller inte, och att detta ska vara en medveten strategi från maktelit inom media för att mörklägga andelen brott som inte utförs av etniska svenskar. Kan det ligga något i detta och borde mörkläggningen i så fall bekämpas.

Vad gäller substansen i påståendet om mörkläggning:

  • Mitt intryck att det avslöjas tidigare och tidigare för varje år vem den misstänkte gärningsmannen är. Det har gått så långt att jag skulle vilja att de väntar längre med publiceringen för att skona oskyldiga som tidigt misstänks men senare avskrivs. Detta gäller oavsett om det är etniska svenskar eller andra som begått brotten.
  • Vidare känner väl de flesta igen sig i kvällstidningsrubriker där ”svensk medborgare” är omskrivning för utlänning.

Dessutom –  är det så himla intressant? Varför är det så viktigt att veta om någon som utfört ett brott är svensk eller inte. Det är få som känner att de behöver veta om brottslingen är smålänning eller västgöte. Jo, det beror troligtvis på att man har en idé om att utlänningar utför vissa typer av brott i högre utsträckning än svenskar och vill använda detta eventuella faktum i argumentationen mot vissa grupper. Att det lika gärna går att visa att tex de flesta våldsbrott utförs av män mellan 20 och 35 är inte lika intressant (för övrigt ungefär den grupp där Sverigedemokraterna har störst stöd).

Om det är så att vissa etniska grupper är överrepresenterade i viss brottsstatistik skulle jag dessutom vilja påstå att det är direkt olämpligt att propagera detta faktum. Det finns en värld där motsättningarna mellan svenskar och invandrare är påtagliga. Att i denna miljö elda på den här typen av tankar är inte konstruktivt. Det är få som skulle få för sig att under en fotbollsmatch basunera ut att det ena lagets supportrar har en högre andel pedofiler tex, oavsett om det var sant eller inte. Vissa typer av information leder helt enkelt inte till något gott.

Med detta sagt vill jag ändå göra klart att jag är helt för den fria rätten att yttra sig. Denna rätt måste alltid utövas med ansvar och respekt för andra.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.