Vad kostar kärnkraft?

Hur stor är egentligen kostnaden för kärnkraften? Det är svårt att få reda på. Speciellt när det gäller kärnkraften finns det stora riskkostnader och kostnader för avfallshantering som måste tas hänsyn till, men i hur stor utsträckning gör man det när man redovisar kostnaden? En korrekt kostnadsberäkning över hela kraftverkets livscykel är helt nödvändig om man ska kunna ta hänsyn  till de ekonomiska konsekvenserna av att satsa på nya kärnkraftsverk. Även byggkostnaderna är svåra att bedöma på förhand, men där får vi ju snart facit i och med att bygget i Finland färdigställs.

Dagens avsättningar till hantering av kärnbränsleavfall är 2 öre per kilowatttimme. Det är ganska mycket, 4% av ett genomsnittligt pris på 50 öre per kilowatttimme. Tyvärr räcker det inte på långa vägar till att täcka de kostnader som beräknas. Åtminstone en fördubbling beräknas av de som har kunskap om vad som krävs för en säker lagring.

Kärnkraften är enligt lag försäkrad till 3 miljarder. Det är löjligt lite i förhållande till vad det skulle kosta med en härdsmälta. Jamen, det är ju nya regler på gång med högre försäkringsvärden, säger då kärnkraftskramaren, det är ju regler om 12 miljarder på gång. Detta har dock varit mycket svårt för regeringen att driva igenom, men det kommer nog på plats så småningom, och 12 miljarder är ju mycket pengar så det borde väl räcka, eller? Tyvärr har vi ett exempel på vad kostnaden kan hamna på i och med katastrofen i Fukushima, Senaste beräkningen är 836 miljarder kronor. I det sammanhanget är både 3 och 12 miljarder bara en spottstyver. Vad skulle kostnaden för en heltäckande försäkring vara då? Ja, om någon vet hade det varit intressant att få reda på det, men som jämförelse kan nämnas att summan 836 miljarder motsvarar ca 70 % av Sveriges nuvarande statsskuld.

Annonser

2 tankar om “Vad kostar kärnkraft?

  1. Även vattenkraften subventioneras i motsvarande grad. Ett dammbrott i Lule älv skulle ha konsekvenser som bara staten kan bära. Jag har tittat lite på siffror för olika elkraftslag på min blogg.

  2. Du har rätt om att vattenkraften också subventioneras, men två fel från staten gör inte ett rätt.

    Dessutom har kostnaderna för ett kärnkraftshaveri mer allvarliga på det sätt att det inte går att återuppbygga på samma sätt som efter en vattenkraftsolycka. Dessutom finns det vid kärnkraftshaverier många svåröverblickbara kostnader som drabbar människor långt efter katastrofen och på stora avstånd, i form av tex cancer.

    Det ska bli intressant att läsa siffrorna på din blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.