Vad ska man ha banker till?

Banker gör nytta. Ja, det är faktiskt så, även om man kan tro att de mest är en parasitisk svulst på samhällskroppen ibland. Det har alltid varit väldigt lönsamt att hantera pengar. Tyvärr har det faktumet lett till att bankerna tar för mycket betalt och gör för lite nytta. En väldigt dålig kombination. Med det sagt ska jag skriva lite om den nytta de ändå faktiskt gör.

Banker flyttar makt

Att förfoga över pengar är makt. Banker flyttar makt från de som har pengar till sådana som inte har pengar. Till exempel är det möjligt att med hjälp av banklån bli ägare till ett hus som kostar 1 miljon utan att först spara ihop 1 miljon. Detta passar väldigt bra i vårt samhälle där man i allmänhet är som rikast när man är i slutet av sin arbetande period och man har störst behov av ett hus tidigare i livet när man har barn i hushållet. Alternativet till banklån hade varit att hyra huset, jobba ihop pengarna själv med hjälp av väldigt högavlönat arbete, ha rika släktingar eller själv leta upp någon att låna av. Dessa alternativa metoder är tillgängliga för färre och skulle ofta leda till att man underkastar sig någon annans bestämmande. i högre grad än vad banken normalt lägger sig i.

Motsvarande gäller om lånet tas för att finansiera en bil att ta sig till jobbet med eller en investering för att realisera en affärsidé. Detta leder till en mer dynamisk ekonomi där fler har möjlighet att bidra till goda affärer och andra bra investeringar genom att styra användningen av någon annans pengar. Bankerna har en nyckelroll i att bedöma investeringars potential och fördela pengar till goda projekt.

Banker erbjuder möjlighet att få ränta

Om man har pengar ger bankerna möjligheten att förmedla ett lån till någon annan och som kompensation får man en ränta på insatta medel. Fördelen med att låna ut pengar på detta sätt är att du inte behöver kräva tillbaka någon annans lån för att få tillbaka pengarna som lånats ut. Banken hanterar detta åt dig. Du behöver heller inte bekymra dig om kreditvärdigheten hos personen(erna) som lånar pengarna då banken garanterar att du har tillgång till dina pengar oavsett om en låntagare betalar eller inte. Bankerna tar ut en mellanskillnad i ränta, ofta kallad räntegap, mellan inlåningsränta och utlåningsränta. Detta är motiverat med hänsyn till bankens kostnader för system och administration samt risken för kreditförluster.

Banker ger tillgång till värde

Om du äger ett hus som du bor i som är värt 1 miljon så har du bara nytta av det värdet som bostad. Om du tar ett lån med bostaden som säkerhet kan du använda värdet i huset innan det säljs. Detta är väl tydligast en fördel i slutet av livet då det gör det möjligt att använda värdet själv istället för att bara låta det gå vidare som arv. Andra tillfällen då det kan vara intressant är vid oförutsedda utgifter,. tex för reparation av huset, eller för att satsa på en affärsidé.

Avslutning

Grundfilosofin bakom tankarna ovan är att det är bättre om fler har tillgång till den makt som pengar leder till genom ägande. Detta är bättre därför att det leder till ett mer jämlikt samhälle och att ägande är ett bra sätt att garantera att den som äger tar väl hand om det som ägs.

Det finns också problem med banker. Banklån kan lätt leda till finansiell spekulation med lånade pengar. Här har bankerna en viktig uppgift att inte låna ut till spekulativa äventyr. Ett annat problem uppstår när banker inte lånar ut till goda projekt på grund av att banken antingen har felaktig policy eller för lite kompetens att bedöma projektet.

Det mest uppenbara problemet är ändå den makt som bankerna skaffat sig och den allt för stora del av pengar som hanteras i systemet, som hamnar i ägares och tjänstemäns fickor, via allt för vidlyftig utdelningspolicy och spekulationsfrämjande bonussystem.

En tanke på “Vad ska man ha banker till?

  1. Bra beskrivning. Jag håller i stort sett med.

    Det verkar som om finansmarknaderna vuxit väldigt mycket i modern tid. Det ser ut som om detta skulle kunna ha att göra med det moderna skuldkopplade fiatvalutasystemet och bankernas roll i detta. Vet du något om det?

    Det verkar handla om en ökning av mer spekulationsinriktad ekonomi. Om så är fallet, har det likheter med tidigare perioder av spekulation (t ex perioden innan depressionen på 30-talet)?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.