Frihet, konkurrens, ojämlikhet

Den franska revolutionen var en vidrig historia på de flesta sätt, precis som revolutioner oftast är. Dess slagord var det dock inget fel på, och de har hängt med sedan den tiden på goda grunder. Framförallt ett av dessa slagord har dock fått stryka på foten i Sverige på senare tid. Nu är dags att ta tag i ett av vår samtids största problem, ojämlikheten i Sverige.

Skillnaderna i löner är ofta löjligt stora. När man pratar om att hålla igen löneökningar handlar det aldrig om de som ligger i toppskiktet. Skillnaderna blir större. Vi får bostadsområden med social misär. Barn växer upp med sämre förutsättningar än sina jämnåriga, inte utifrån sina egna egenskaper, utan pga sitt sociala sammanhang. Lägre löner leder till sämre hälsa och andra problem.

Jämfört med alla de andra nordiska länderna har Sverige sämre siffror för jämlikheten. Högre värden i diagrammet visar på större ojämlikhet.

blogg

Och skillnaderna blir större.

blogg2

Det är nu vi har chansen att ta tag i detta på ett ordnat sätt. Vi bör inte vänta tills bägaren rinner över och revolutionen är ett faktum.

2 tankar om “Frihet, konkurrens, ojämlikhet

  1. Varför tar du inte upp den stora ojämlikheten som finns i form av stora förmögenhetsskillnader? Jag anser att det är ett större problem än skillnaderna i inkomst.

    • Jag har ännu inte bildat mig en entydig uppfattning om förmögenheterna.

      Viss förmögenhetskoncentration behövs som motvikt till ryggdunkande tjänstemän som höjer lönerna till varandra. Att påstå säkert att det blir bättre om allt ägs av många, i småbitar, är svårt med tanke på hur ersättningsnivåer bestäms i företag ägda via stora fonder. För vissa typer av verksamheter är jag dock övertygad om att fördelat ägande via en stark part som staten är att föredra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.