En riktigt bra låt med Nirvana

 

Ja alltså, Litium. Grundämnet som gett titeln till tredje singeln på succéalbumet Nevermind med andra spår som till exempel Smells like teen spirit och Come as you are. Låtens titel sägs också vara en referens till Karl Marx uttalande om religionen som opium för folket.

Men låten är inte längre det som är mest intressant med detta grundämne. Det som de flesta tänker på är förstås dess användning i batterier för hemelektronik, arbetsverktyg och nu på senare tid än mer aktuellt för fordon och lagring av energi från solpaneler och små vindkraftverk.

Jag och många med mig har ifrågasatt och undrat om litiumet verkligen kommer att räcka till alla de behov som kommer i takt med att oljan tar slut och behöver ersättas med elkraft lagrad i batterier.

Det finns idag 14 miljoner ton kända tillgångar av litium. Det räcker till 140 miljoner batterier med 10 kg litium i varje. Det täcker förstås inte behovet till fordon över hela världen. Men utvinning av litium är något som är ganska nytt då det inte funnits behov av stora mängder av metallen tidigare. Litium är ett mycket vanligt grundämne i jordskorpan och därför är det troligt att nya stora fyndigheter kommer att upptäckas i takt med att behovet ökar. Precis som stor del av den olja som hittats blivit upptäckt långt senare än de första åren i början av oljans användning.

Det litium som är känt idag räcker alltså inte på långa vägar till den omställning som är på väg men det finns goda chanser att nya upptäckter gör att betydligt större mängder kommer att kunna utvinnas. Det är också viktigt att det införs rutiner för återvinning så att det litium som grävs upp kan komma till så stor nytta som möjligt, och minska behovet av ännu större fyndigheter. Till slut kanske litiumet kan tillgodose behovet och omsättas i ett kretslopp där det används i nya batterier efter att de gamla förbrukats. Och att behovet av nya fyndigheter stannar av.

Detta inlägg är baserat på Olja för blåbär: För mycket fokus på litium-Klondyke missar framväxten av organiska batterier, som har en lite annan vinkel.

En tanke på “En riktigt bra låt med Nirvana

 1. Glädjenyhet mitt i allt elände !

  Spanjorer och kineser har tillsammans utvecklat ett nytt batteri som är baserat på grafen som ackumulatormaterial. Grafen är kol i extremt tunnskikt vars uppfinnare fick Nobelpriset i fysik år 2010. Det nya batteriet ger en normalbil en aktionsradie på 80 mil (minst det dubbla mot litiumtekniken) och laddtiden är ungefär densamma som att tanka diesel, alltså uppåt tusen ggr snabbare än tiden för att ladda ett litiumbatteri.

  Batteriet har inget minne som gör att det tappar kapacitet efter många laddcykler som dagens batterityper, så det torde hålla en bils livslängd ut och kanske ännu längre. Gamla batterier från bilar kan återanvändas i nya bilar eller byggas in i stationära ellager.

  Om Grabat (Graphene batteries are finally here !) håller vad man lovar så är detta ett solklart paradigmskifte inom energiteknik och mobil energianvändning. Det öppnar för stora fasta energilager som på sikt skulle ändra förutsättningarna för intermittent energiproduktion från solfångare. Det kommer på sikt att göra solkraft betydligt mer konkurrenskraftig än idag. Bara det är ett paradigmskifte som vi väntat på.

  Alla fordon kommer att kunna kläs med moderna solceller på översidan så att de kan tanka sig själva medan de står parkerade i solen – tänka sig !

  – slut citat härifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.