Humanistiskt humbug

Vilket är värst, fem döda eller tolv döda? Att döda snabbt eller att bryta ner en människa tills denne dödar sig själv? I Sverige är svaret att det är värre att döda fem personer snabbt och det har bevakats med stort fokus i media och kommer med högsta sannolikhet att resultera i ett livstidsstraff för förövaren. Inget underligt att det blir så när det är terrordådet på Drottninggatan i Stockholm som avses.

Nej, det konstiga är istället vad vi i tysthet accepterar för att några tror att det kan skydda oss från terrorbrott. Det är faktumet att tolv asylsökande i Sverige tagit livet av sig i väntan på besked om uppehållstillstånd. Det är inte lätt att föreställa sig vad som krävs för att få en människa att ta ett sådant beslut, och det är omöjligt att inte lägga en del av ansvaret på en inhuman migrationspolitik. HD: Tolv ensamkommande tog livet av sig

Det kan finnas skäl att en person tar livet av sig som ligger utanför de tvång som migrationsprocessen lägger på individen, men det faktum att detta sker just dessa frihetsberövade personer borde leda till självrannsakan och upprördhet. Att så inte sker kan lätt få en att misstänka att det är den europeiska humanismen som spökar här, som sätter betydligt högre värde på ett svenskt eller europeiskt människoliv än någon som kommer från Afghanistan.

En humanism som gör skillnad på människor på detta sätt kan förstås fortfarande kallas humanism, det är ändå människan som dyrkas. Men det bör inte förvåna om människor utanför Europa är tveksamma till det västerländska humanistiska projektet, och kallar det för humbug.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.