Var finns pengarna?

När du lånar pengar och till exempel köper ett hus skapas pengar och sätts in på ditt konto, och sedan på säljarens konto. Säljaren använder i sin tur kanske pengarna till att köpa ett nytt hus eller de fördelas som arv via ett dödsbo, och de används kanske i tredje led till en utlandssemester och så vidare. Se mer om detta i Skapa pengar.

En hel del pengar cirkulerar förstås i systemet som ovan utan att ligga speciellt länge på varje ställe. Men hur stor del av pengarna används på det viset, och hur mycket ligger mer långsiktigt still på bankkonton? Och av de pengar som någon äger som kapital, vilka är ägarna? Jag kan räkna upp några troliga kandidater som: banker, pensionsfonder, företag, privatpersoner och så vidare.

Det är pengarna som ligger stilla som kan generera inlåningsräntor, då inlåningsräntorna på transaktionskonton oftast är mycket låg. Det är de som får dessa inlåningsräntor som drabbas mest av att räntorna för tillfället är så låga. Är det dessa personer och institutioner som ligger bakom den pågående kampanjen mot de låga räntorna vi har idag? Svårt att avgöra när man inte vet vem som äger pengarna. Någon äger alla pengar som skapas genom kredittillväxten, men det är svårt att ta reda på vem det är. Förtjänar de högre räntor, eller borde de vara nöjda med det de får för att låna ut pengarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.