Transportöransvaret

Transportöransvaret är en regel som går ut på att transportören får bekosta återresan om en person som de transporterar till Shengenområdet inte beviljas asyl. Detta har inneburit att till exempel flygbolag vägrar att släppa ombord personer som eventuellt inte kommer att beviljas asyl i destinationslandet. Flygbolagets personal har inte kompetens att avgöra vem som kommer att få asyl men hindrar dem slentrianmässigt att köpa en säker och bekväm resa. Det är också transportöransvaret som gör att tusentals resenärer över Öresundsbron trakasseras av transportörens personal och hindras att resa fritt mellan länderna.

Med hjälp av transportöranvsvaret lämpas ansvaret för asylsökande över på länder som är lättare att nå med sätt som inte omfattas av transportöransvaret. De länder som smidigast nås med flyg, till exempel Sverige gömmer sig bakom denna reglering och detta leder till osäkra transporter istället för de vanliga, båt, tåg och flyg. Istället är asylsökande hänvisade till flyktingsmugglares gistna skorvar, hänga på lastbilar, hålla sig fast under tåg. Eller som senast mellan Danmark och Skåne, promenera på motorväg genom Öresundsbrons tunnel.

Med tanke på denna regel är det stort hyckleri att sitta i de nordiska länderna och klandra de sydliga länderna för hur situationen hanteras, och vägra att ta emot och fördela asylsökande. Vanlig hederlighet borde få oss att ta bort regeln om transportöransvar så att även asylsökande kan köpa en resa med vanliga transportmedel.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.